Inger hem I Taiwan
 
Dagbok
Foton
Idag är det...
Kulturkrockar
Observationer
Politik
Resor - där
Resor - här
Språk

 94-07-18 - tyfonbröllop

Idag är det tydligen en bra dag att gifta sig på, säger de på tv. De intervjuar brudpar och hotell och ingen har valt att ställa in. "Vi har ringt runt och bönat och bett att folk ska komma" säger ett par. En brud säger "Det är en bra dag, hotellet är bokat, inbjudningskorten är skickade. Jag är redan mejkad. Klart vi kör!"
Kommentera (0)

93-12-07 - trevlig dag idag

Idag är det en bra dag. Det är en bra dag för att gifta sig, för att börja en resa, för att betala sina skulder och för att begrava sina döda.

Men det är också en dålig dag för ingenting. Alltså: ingenting är dåligt att göra idag. Såna här dagar är trevliga. Det var nog därför frågesporten gick så fint!
Kommentera (0)

93-12-06 - hemgift

Idag är det enligt den kinesiska kalendern en bra dag för att plantera säd, ge en hemgift och lägga kroppar i kistor.

Det är också en dålig dag för att gifta sig och för att börja en resa.

Så se till att ge dottern hemgiften redan idag, om hon nu ska gifta sig snart. Ska nog fråga min kollega Rita som gifter sig den 18 december, om hon fått sin hemgift än.

Att dessa spådomar och förutsägelser är viktiga förstår man genom denna notis från Taipei Times:

Hong Kong
Fortune-telling books seized
Customs officers have seized nearly 1,500 fake fortune telling books that contain published predictions for the wrong year, a customs official said yesterday. The fake books, which were seized Friday, purport to offer predictions for the next Chinese calendar year, the Year of the Rooster, but their texts are lifted from published predictions for previous years, said Customs and Excise Department official Chiu Yuk-hung. The fakes were published under the names of local fortune tellers and legitimate publishers, he said. Six people were arrested and customs officials are still investigating, Chiu said.
Kommentera (0)

93-11-25 - allt bra är dåligt idag

Enligt den kinesiska kalendern är varje dag en bra dag för något och en sämre dag för något annat. Taipei Times skriver varje dag vad det är för dag just idag.

Idag är det en bra dag för "att be" och "att jämna ut vägar". Det är en dålig dag för "all auspicious matters" - vilket jag tycker rimmar illa med att det är en bra dag för att be. Men jag är ju inte kines.

Det är ganska roligt att läsa dessa varje dag, vi har dem på almanackan hemma och vet alltså om det är en bra dag för att gifta sig eller inte, eller om man kanske ska bli begraven just idag. I söndags var det ett stort brudfölje nere på gatan och - javisst - det var en bra dag för att gifta sig.

Häromdagen hade Cecilia och jag tittat på en blogg om stickning och virkning och den dagen var det en bra dag för att laga fiskenät. Överfört till vår dag kom vi fram till att just den dagen var väldigt bra för att virka och sticka, och kanske sy lite om man är lagd åt det hållet.
Kommentera (1)

Republikens år ". $ChineseYear;?>
S M T W T F S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Christian
Hanna
Malin
Thomas
Syster
Bröllop
Sväger
Gamla gröna

Nyligen
Helena
Johan
Hemliga pappan
Vandring...
schmut
Språkmakargatan